visanyheter

Tisen förlänger med Byn

Mattias Hammarström väljer att förlänga sin kontrakt med Edsbyn läs mer

Vi från Red Farmers vill tacka Tisen för att han försätter spela med Hälsinglands Stolthet.

Brännbollsmatchen

Tisdagen den 26 Juli är det dags för årets stora match i brännboll mellan supportrar och spelare då Edsbyn Red Farmers möter Edsbyns IF A-Lag i en het match på "blodigt allvar"

 

Nytt för i år är spelplatsen som är förlagd till öjeparken Edsbyn, på hembygdsgården i direkt anslutning till öjeparken finns det servering som drivs av hotellet där man kör sitt sommarkafé, glass,kaffe,läsk etc

Efter matchen håller så Hotell Edsbyn öppet på sin terrass för samkväm och någon form av underhållning!

 

Så planera in:

  • Tisdag 26 Juli
  • Matchstart 18.30
  • Öjeparken

 

Varmt välkomna 

"Jag ska göra allt i min makt för att vi ska kunna vinna"

Välkommen tillbaka till Edsbyn igen! Hur känns det att få spela i den rödblå dressen igen?
-Det känns riktigt bra tycker jag. Jag är riktigt sugen på att få spela här igen. Det ska bli kul! Jag gillar att ha ordning och reda på saker och ting och därför så känns det bra att få spela i Edsbyn igen för att det känns som att det är en proffsig förening och det har det alltid vart, därför passar det mig kanon.

Vem är Joel Edling?
-På plan är jag en bra skridskoåkare, med en skaplig passningsklubba och har en bra blick för spelet. På sidan om gillar jag att spela golf och åka till stugan, må bra och fiska lite.

Efter sju säsonger så väljer du att lämna Broberg och återgå till Edsbyn, varför?
-Jag kände att jag hade gjort mitt i Broberg för ett tag och att jag skulle vilja se hur jag kan utvecklas och vad som händer. Samtidigt som jag får en liten annan syn på bandyn. Det var största anledningen. Sen har jag ju de gamla kompisarna och brorsan som spelar och familjen som bor i Edsbyn så att det är bara positiva saker.

Hur känns bytet var det svårt att bestämma sig?
-Ja, både och. Jag har vart väldigt länge i Broberg så det känns tungt att lämna hela laget. Samtidigt så ville jag för min egen del hitta på någonting nytt, så det vart ett lätt beslut även om det kändes lite tungt. Jag ser jättemycket fram emot vad som kommer hända nu, så att det känns bra.

Hur har du utvecklats under dina sju år i Broberg?
-Jag vet inte om jag utvecklades så väldigt mycket i början men jag fick spela och det betyder mycket, sen har jag gått framåt men framförallt de senaste två säsongerna har tycker jag att jag har gjort stora framsteg. Jag har fått mer självförtroende och så vågar jag göra mer saker på banan.

Du har spelat i Edsbyn förut, vad betyder föreningen för dig?
- Det är min moderförening så den betyder mycket, de hjälpte mig när jag inte fick så mycket speltid att komma till Broberg så att föreningen betyder väldigt mycket för mig.

Tre nya år med Edsbyn, vad har du för målsättning?
-Just nu är det att jag vill utveckla mig själv till en bättre bandyspelare. Sen blir det målsättningar inom laget men så långt har vi inte kommit än. Just nu så känns det bra att utveckla mig själv.

Vad är ditt bästa bandyminne?

-Alla guld med Edsbyn är ju häftigt, men då var jag inte med och spelade så mycket. Nu i år när jag spelade med Broberg var nog ändå bäst, i kvartsfinal mot Sandviken. Vi vinner två hemma och leder 2-0 borta i sista, det var häftigt. Man vill spela de där matcherna för att minnas, klart att det var fränt med alla guld för Edsbyn när man var med i laget och så, men man vill vara med och spela, det blir ju helt annat då.

Vad tror du att Edsbyn har för potential för nästkommande säsong och framtiden?
-Jag tycker att det känns väldigt bra med Thomas Liw som tränare och jag har fått mycket positiva vibbar från laget som verkar vara ett bra gäng. Det känns jättebra! Jag tror att vi kan få till något riktigt fint!

Vad är det för skillnader på Edsbyn och Broberg, lagmässigt?
-Jag kan tänka mig att det är ungefär lika. Det är en tight grupp i Broberg och det känns det som att det är så i Edsbyn också. Sen finns det väl kanske lite mer erfarenhet i Edsbyn med alla guld och där har vi nog en fördel.

Vad kan vi förvänta oss av dig den kommande säsongen?
-Jag ska göra allt i min makt för att vi ska kunna vinna.Jag ska också försöka bjuda på en offensiv och bra bandy för att få mycket folk till arenan.

Jag har hört att du är ett riktigt Lasse-Stefanz fan, vad har du att säga om det?
- Det är två gubbar ifrån Bollnäs som jobbar i Söderhamn och jag brukar vara in till dem och snacka lite och de brukar bränna lite skivor åt mig när det kommer nya. Dom är Bollnäsare båda två så vi brukar hugga lite på varandra, men som sagt jag brukar få lite skivor av dem som jag sätter i bilen. Det finns säkert värre fans än mig, men ibland blir det mycket lyssning och ibland mindre, men det är klart att man åker på någon spelning då och då och kollar lite. Det tycker jag är roligt!
X-NONE Text och Bild: Victoria Forsblom

Liw ser fram emot säsongsavslutningen

VM-uppehåll i bandyn och nästa omgång ligger drygt två veckor bort, för Edsbyns del mot Hammarby hemma onsdag 5 feb. Vad gör då Byn under uppehållet? Jo, provar delvis ett nytt grepp.

Ringde upp Thomas Liw för att checka läget inför det uppehåll på nästan tre veckor räknat från i lördags för Byns del.

Första frågan blev ju givetvis om Thomas var nöjd med serien hittills, 30p och fjärdeplats i tabellen? – Absolut! Tycker vi har gjort en riktigt bra säsong så här långt. Vi har delat upp serien hittills i två block där det första blocket hade ett ”avslut/final” borta mot Vetlanda. Det blocket innehöll 11 matcher och vi stod på 16p efter det vilket vi var klart nöjda med. Block två sen inleddes med Villa hemma som vi förlorade med 8-10 först, en tuff smäll som inte kändes riktigt bra. Sen var det tätt mellan matcherna där ett tag men trots att vi har en smal trupp så fixade vi det på ett bra sätt också. Vi tog 14p på dom 11 matcherna. Så 30p som vi spelat ihop känns riktigt bra. Jag menar, det är ju många väldigt tajta matcher och vi har en trupp där 10st seniorspelare provat på Elitseriespel tidigare varav två av dom är första års seniorer. Väger man in det så tycker jag t.o.m. att vi har gjort det mycket bra hittills.

Om man bryter ner det lite mer, kan det ändå gräma dig att vi tappat lite ”onödiga” poäng på hemmaplan? – Visst grämer man sig direkt när det händer men vi har hanterat det bra i gruppen. Sen är vi så pass ödmjuk så vi visar alla motståndare respekt och vi ser inte att det finns någon lätt match i serien. Men sen lyckas vi inte alltid hålla nivån i hela matcher och det är väl också anledningen till poängtappen för jag tycker inte vi har gjort någon hel plattmatch. Det är delar av matcher som varit svag och orsakat dom poängtappen. Men vi har inte varit helt ur i någon match ännu vilket jag inte vet om jag varit med om någon gång. Det brukar alltid bli någon match där det rinner iväg tidigt men peppar, peppar, hittills har det inte varit så.

Om man ser till enskilda spelarprestationer då, är det någon spelare du är extra nöjd med? – Alltså, alla har ju gjort det bra och några har gjort det otroligt bra. Störst kliv tycker jag ändå Martin Frid har tagit, jag tycker han har varit otroligt bra så här långt.

Vad jag har förstått så har sprutor blivit en del av vardagen den här säsongen? – Ja så är det faktiskt! Jag har aldrig varit med om att vi använt oss av så många bedövningssprutor i en grundserie tidigare som vi gjort den här säsongen. I ett slutspel är det ju annat, då har det alltid tagits sprutor i t.ex. avgörande matcher. Det här har ju såklart att göra med vår smala trupp, vi har helt enkelt inte haft råd att vila spelare som kan spela med hjälp av en bedövningsspruta. Men på så vis har vi ju också fått in lite ”slutspelskänsla” även i vanliga seriematcher så det kanske kan vara något positivt också om man ser det så… Men givetvis är det inte idealiskt när som t.ex. Fredrik Åström spelar 11 omg utan att träna en enda gång mellan matcherna samt att Simon också var tvungen ha ett liknande upplägg p.g.a. skada.

Ni testar ett annorlunda upplägg nu under uppehållet, berätta! – Ja vi känner mer att vi behöver ha inledningen av uppehållet till att rehabträna samt samla kraft och energi istället för att ”träna ner oss” så vi åker till varmare breddgrader idag tisdag för att läka skavanker och rehabträna i annan miljö. Vi har givetvis löparskorna med och vi kommer att köra styrketräning men skridskorna blir hemma då såklart. Det känns väldigt bra att vi kan göra det här tillsammans.

Hur länge blir ni borta? – Vi åker idag tisdag och kommer hem på lördag så vi får tre hela dagar på plats samt två resdagar då. När vi kommer hem igen så har vi 10-11 dagar kvar till omstarten och då kommer vi hem fulladdad med energi och då ska vi givetvis trycka på i träningen.

När vi startar om sen så väntar fyra omgångar Elitserie och sen slutspel. Du har hand om Elitseriens yngsta trupp (23,4 år i medel), är det en fördel eller en nackdel när det väl börjar ”hetta till” med många skarpa matcher tror du? – Jag ser bara positivt på det och alla utom Mattias Widén (och de yngsta juniorerna) var ju med och spelade SM-semifinal i fjol så det har vi ju med oss i alla fall. Sen ska vi ju möta de tre topplagen i serien + Vetlanda i de kvarvarande matcherna och det tror jag kan bli riktigt bra inför slutspelet, då får vi matcher i bra tempo direkt.

Det känns som du ser fram emot säsongsavslutningen med tillförsikt? – Ja så känns det, jag ser verkligen fram emot att spela slutspel med det här laget, det kan jag säga.

På tal om unga spelare som vi har i vårt lag och har haft det några säsonger nu. Såg du senaste avsnittet av Svenska Fans – Bandyhörnan där bandyförbundets Marcus Norman ansåg att ”var man ung bandyspelare och ville ha en bra utveckling så skulle man söka sig till klubbar som Sandviken, Hammarby och Villa o.s.v. för att få en bra utveckling genom att möta bra internationellt motstånd då dessa lag ofta går långt i internationella cuper”. Kommentar oavsett om du sett det eller inte? – Ja jag såg det där jag också och reagerade precis som du verkar ha gjort! Baserar han det på fakta tror du? Går vi bara till oss själva så har vi ju spelat 5-6 matcher per säsong mot ryska topplag i alla fall de tre senaste säsongerna! Den här säsongen har vi mött Dynamo Moskva två gånger, ryska ligafyran Sibselmash, ligatrean Baikal samt att vi t.o.m. åkte till Västerås på försäsongen för att få möta Jenisej i en träningsmatch. Jenisej ville vi möta för jag gillar deras sätt att spela bandy, en kraftfull bandy med många offensiva åkningar. Ser deras bandy som en bra förebild samt att det är högt underhållningsvärde i deras sätt att spela bandy så jag/vi ville gärna möta dom därför. Jag håller med honom om att det oerhört utvecklande att möta bra ryska lag men att man för att göra det måste spela i Sandviken, Hammarby eller Villa kan jag inte förstå vad han har för grund för utan det kan man göra även om man spelar i andra lag. Som t.ex. här i Edsbyn då avslutar Thomas.

Då har ni lite koll på vad Byn gör under uppehållet. Vi fick inte med någon spelare i VM-truppen den här gången och för den enskilde spelaren är det givetvis lite tråkigt. Men tänker man ”laget Edsbyn” så ska det här bli verkligt intressant att se vad det ger för effekt under säsongsavslutningen då vi under många år haft spelare borta i VM-tider. Tror det här kan bli riktigt bra och kan inte påstå att jag blev mindre optimist efter samtalet med Liw heller.

Vi supportrar får väl också ladda batterierna under dessa veckor så vi kommer laddade till hörn(måls)tänderna när det startar om sen.

Ha de bra alla Edsbysupporters!

Skribent: Håkan Brindholm

Inför World Cup

Edsbyn inleder World Cup med match mot Kazan i morgon, onsdag. Ryska Kazan tog sig till kvartsfinal förra året där laget åkte ut mot blivande mästaren Jenisej. På torsdag väntar Bollnäs och gruppspelet avslutas med match mot Ljusdal.

Vad har Edsbyns tränare, Thomas Liw, för förväntningar på World Cup?
- Vi har höga förväntningar och vi tycker det ska bli kul. Det här Är första gången i år det är viktigt för oss att vinna, första gången resultatet är viktigare än prestationen. Vi tycker att vi är där vi vill vara just nu. Vi ser World Cup som den första riktiga tävlingen det gäller något.

Förra året blev det inget slutspel för Edsbyn som hade ryska storlagen Zorkij och Jenisej i gruppen samt Bollnäs. I år har laget större chans att ta sig vidare och Thomas Liw siktar högt.
- Vi känner att vi kan slå alla lag och ska absolut ta oss till slutspel. Kazan blir väldigt nytt motstånd men vi har försökt att kartlägga dem. Ljusdal har vi mött två gånger i år redan och Bollnäs har vi bra koll på.

Vilka lag håller du som favoriter?
- Dynamo Moskva är min absoluta favorit men Jenisej är alltid farliga. De vann förra året och jag tror de är bättre i år. Även Zorkij och Saik är bra.

Edsbyn ser ut att få klara sig utan försvarsklippan Daniel Välitalo som har känning i en ljumske. 

 

Image
© COPYRIGHT 2018. ALL RIGHTS RESERVED
© 2018 JoomShaper, All Right Reserved