Previous Next

En derbyseger som satt skönt!

Edsbyn tog hem säsongens första derby mot Bollnäs genom att vinna med 3-1 (2-0). Edsbyn vinner tack vare en stark mittdel av första halvlek och tack vare en mycket bra defensiv. Två viktiga poäng inkasserade.

Alltid en extra nerv i de här matcherna och alltid lika skönt när man går segrande ur dem. Lika jobbigt som det är att förlora dem. Edsbyn vinner med två mål och vinner rättvist i mina ögon. Edsbyn spelar på fler spelare än vad Bollnäs gör och vinner matchen på det samt att Edsbyn är mer beslutsamma när det närmar sig straffområdet. Så är min känsla i alla fall. 

Målfattig match och en match där bägge försvar firade större triumfer än de offensiva pjäserna. Bollnäs forwards i stort sett osynliga matchen igenom medan Edsbyns, och då främst Simon Jansson, spelade en avgörande roll i matchen. Men det var fler som var bra i Edsbyn och en som man måste nämna är ju Daniel Välitalo. Bollnäs hade 13 hörnor, hur många av dom käkade Väli upp? Minst hälften!

Första 3-4 min hade Bollnäs mest boll och mest fart. Men utan att skapa nåt av värde. Istället hade Edsbyn och Jimmy Jansson ett jätteläge efter fem min på en retur efter Simon Janssonskott men Jimmy brände jätteläget som uppstod därefter. 1-0 kom tre minuter senare istället. Magnus ”Kuben” Olsson talade om noggrannhet före matchen och att i dagens bandy kan det snabbt vända från ett felpass vid offensiv hörnflagga till att några sekunder efter vara mål i arslet istället. Lite så tillkom 1-0 Byn när Ville Aaltonen fiskade efter hörna men misslyckades. Edsbyn ställde om blixtsnabbt genom Hans Andersson och Simon Jansson och i slutänden var det också dom två som skulle avsluta anfallet när Simon assisterade Hasse som drog dit 1-0 efter åtta minuter. 

Hans Andersson var alltså med i matchen och gjorde nog också sin bästa match för säsongen. Var lite gamla Hasse idag något jag saknat lite tidigare faktiskt. Är inte helt hundra men visst var det Hasse som låg bakom även 2-0 när han snabbt (för det var väl han?) vände om på mittplan och lyfte en boll upp mot straffområdet. Mattias Andersson plockade ner och vinklade bollen vidare till Simon Jansson som med bra tryck drev in i straffområdet och sköt 2-0 i fel hörn för Patrik Aihonen. Tid 18 min. Här hade Byn en väldigt bra period som även fortsatte efter målet och här grundlades segern även om man gärna ville ha ett 3-0 mål också men som inte kom.

 2-0 stod sig till paus. Bollnäs kom tillbaka lite i slutet av halvleken men skapade ingen större oreda utan Erik Persson hade en ganska lugn halvlek. Hörnor var väl det farligaste Bollnäs skapade och så var det nästan hela matchen är känslan. Att Edsbyn ledde med två bollar i paus kändes följdriktigt. Som sagt, Edsbyn beslutsammare i sina attacker än Bollnäs där mycket, för att inte säga nästan allt, kretsade kring Berlin och Hellmyrs. Om det är en styrka eller en svaghet att spelet kretsar så hårt runt enbart TVÅ spelare det överlåter jag åt er läsare att bedöma.


Rivig start på andra halvlek efter att första halvlek mojnat lite sista 10-15 min. Nära 3-0 efter 15 sekunder när Simon och Felix Pherson gick på attack men Bollnäs klarade sig undan den gången. Nära åt andra hållet strax efter när dittills helt osynlige Ville Aaltonen testade Erik Persson som tvingades släppa retur men det redde ut sig. Tydligt i andra halvlek var att Bollnäs klev upp högre på Edsbyn, man gjorde precis samma sak hemma mot Vetlanda i andra halvlek med lyckat resultat den gången. Lyckat blev det den här gången såtillvida att Bollnäs till slut tog över initiativet men det efter att Byn gjort 3-0 vilket säkert också bidrog, att Edsbyn lite omedvetet började säkra sin ledning.

För 3-0 kom med ca 20 min kvar. Ett inslag ganska långt ner på egen planhalva och Hasse Andersson drog iväg en rejäl luftpastej. Inte på chans för i den andra änden av bollbanan fanns åkvillige Jimmy Jansson som blev helt fri med Aihonen och lyckades både få ner bollen och slå in den på två touch vilket var starkt gjort. Mycket viktigt mål! Jimmy har sedan kunnat bli den riktiga derbyhjälten när han serverades öppet mål efter ett drömanfall av Byn dryga minuten efter. Daniel ”Popa” Jonsson dukade upp på silverfat till Jimmy men han brände läget. Nu gjorde det inget.

Sista 20 min till Bollnäs. Men fortsatt utan att skapa så otroligt mycket förutom hörnor. Visst var det lite flipperbollar i straffområdet några gånger som hade kunnat studsa rätt (eller fel för oss då) men det kändes ändå som Edsbyn hade läget hyfsat under kontroll. Istället väldigt nära ett riktigt drömmål av Popa i 83 min när han drog av en fantastisk solorajd som tog honom ändå fram till Aihonen som dock lyckades rädda Bollnäs undan 4-0.

Bollnäs fick sitt reduceringsmål till slut, i 84e min när Per Hellmyrs tog vara på ett felpass, drog Byns sista försvarare och ur snäv vinkel fick han in bollen bakom Erik Persson. Hellmyrs flyttades upp på mittfältet efter Bollnäs timeout i 70e min och blev nästan ett ännu större hot därifrån än från sin halvplats.

Även om Bollnäs spurtade starkt så tycker jag Edsbyn vinner rättvist. Edsbyn komplettare som lag än Bollnäs där nog omgivningen till Berlin/Hellmyrs måste snäppa upp lite om Bollnäs ska nå riktigt långt. Samtidigt hamnar dom i en svår sits också när i stort sett allt ska gå genom just Berlin/Hellmyrs, då får övriga ha bollen väldigt lite istället. Men det är inte vårt problem.

I Byn tycker jag vi gör en defensivt klockren match utan att vi därför spelar någon utpräglad defensiv bandy utan Byn börjar stöta högt upp i banan men har ändå bra med folk med hem sen också vilket är imponerande. Sen är Simon Jansson ännu lite explosivare i år känns det som. Det är mer kraft bakom attackerna än förra säsongen är känslan och Simon måste vara oerhört jobbig att möta för ett motståndarförsvar. Hasse som sagt bra. Popa gör nästan aldrig en dålig match utan spelar sin kloka bandy som är så läcker att se på. Välitalo är hyllad redan. Erik Persson fick pris som Edsbyns bäste och var absolut bra men sattes väl inte på prov så otroligt mycket heller kan jag tycka. Jimmy Jansson är lite som ”gubben i lådan”, han dyker upp när man minst anar det och lyckas peta dit nån boll i varje match. Vet inte vad hans storhet som bandyspelare är egentligen men så länge han gör mål i nästan varje match så kvittar det fullständigt. 

Tror Edsbyn kommer att gå rejält stärkta ur det här och ca tio dagars vila och sen Västerås hemma känns riktigt bra just nu. Onsdag 10 december spelas den. Bollnäs har gjort två mål på två matcher nu och det skapar säkert lite grubblerier. Sirius borta är nästa uppgift för Bollnäs.

Nu njuter vi av derbysegern!

SPELARBETYG:

+++ Simon Jansson
++ Daniel Välitalo
+ Hans Andersson

Klackmatchen till Farmers, en rätt klar seger faktiskt. Satt mittemot själv och därifrån var det rätt enkelt att bedöma utgången av den matchen. Bra tryck!!

EDSBYN-BOLLNÄS 3-1 (2-0)
Edsbyns mål: Hans Andersson, Simon Jansson, Jimmy Jansson

Publik: 2901 

Matchrapport >>> http://elitrapport.se/Data/report7472.html

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
COM_MINITEKLIVESEARCH_Sök
COM_MINITEKLIVESEARCH_Kategorier

Please publish modules in offcanvas position.

Joomlas felsökningskonsoll

Session

Profilinformation

Minnesanvändning

Databasfrågor