Previous Next

Femetta till slut för Edsbyn

Skaplig start, sömnpiller i mitten och en rivig/fartfylld sista halvtimme gav till slut seger med klara 5-1 (1-1) för Edsbyn mot Vetlanda. Edsbyn skruvade upp tempot sista halvtimmen och avgjorde, före det en jämn tillställning. Två viktiga poäng!

Till slut blev det två rätt säkra poäng för Edsbyn i dagens match mot Vetlanda. Men det var länge en rätt seg och tempofattig historia där Vetlanda hade minst lika bra lägen som Edsbyn. Men helt plötsligt när klockan tickade över timmen spelad så hittade Edsbyn en kollektiv överväxel och vips så åkte Edsbyn helt plötsligt sönder Vetlanda.


Edsbyn med samma lag som senast. I Vetlanda var det Jonas ”Skorven” Persson som vaktade målet. Sen såg inte jag Christian Mickelsson på hela första halvlek men i andra var han med. Gissningen får bli att han är krasslig och man chansade att spara honom till andra halvlek. Alternativ två är att jag är halvblind och att han var med i första halvlek ändå men ja, då är det väl dags att kontakta Hartman Optik i så fall…

Första halvlek började hyfsat från Byns sida, då tänker jag främst på tempot. Känslan var bl.a. att Hasse Andersson hade bättre tryck i sina åkningar och det är något vi behöver för att få bättre snurr på vårt spel fullt ut. Förståeligt också om Hasse saknat det tidigare då han ju knappt har tränat riktigt förrän nu på slutet efter smällen han fick mot Villa 5 november. En fulltränad Hasse Andersson lagom till SM-slutspelet kanske?

Fortsatt 0-0 efter kvarten spelad. Bästa chansen så långt hade Vetlanda efter kontring på en hörna där det blev riktig kalabalik framför Erik Persson och det kändes nästan svårt att inte göra mål där men Vetlanda avstod ändå från att spräcka nollan. På Edsbykontot finns noterat ett vasst avslut Simon Jansson och en lika vass skridskoparad av ”Skorven.

Men Simon Jansson skulle ändå bli förste målskytt i matchen. Ett snyggt anfall med Daniel ”Popa” Jonsson och Hasse Andersson som regissörer där Hasse avslutade med att i stort sett frispela Simon som med ryggen mot mål vände snabbt och sköt i fel hörn för Skorven som var chanslös. 1-0 efter 17 min. När vi summerar första halvan av halvleken har vi även 7-2 i hörnor till Byn så 1-0 så långt säger vi var rättvist.

Resten av halvleken drar vi dock ett streck över för Edsbyns del. Den var inte bra och Vetlanda var här snäppet bättre än Byn. Jätteläge till kvittering i 35e min på straff men den drog Andreas Lysell i stolpen. Nytt jätteläge till kvittering i 43e min men både där och strax före också två vassa parader av Erik Persson som räddade oss under den här perioden. Dock fick han kapitulera dryga minuten före paus efter ett snyggt Vetlandaanfall. Johan Löfstedt fick ingen passningspoäng men det var hans passning fram till Philip Lennartsson som var ”grejen” samt även Philips passning vidare till Pontus Blomberg som fick öppet mål till kvittering 1-1. Snyggt mål! Det blev paussiffror och får anses rättvist som matchutvecklingen blev.

Första kvarten av andra blev det ingen större förbättring från Byns sida. Tempot för lågt för att kunna få Vetlandas defensiv i gungning eller för att trötta ut dem. Ett friläge för Martin Frid hade vi efter en läcker lyra från ”Popa” men Frid hamnade i tidsnöd och Skorven avvärjde. Frid dock allt piggare/rappare i matcherna på slutet och när det lossnar helt för honom då… jäklar!

Timmen spelad och fortsatt 1-1 och ”oroligt i leden” bland dom en annan står med och ser matchen (men det är det iofs ofta där). O.M:s analys efter knappa timmen (när han köpt kaffe för att hålla sig vaken) det var att vinner Byn det här då får man väl börja tro på gud. Borde tänkt på det lite tidigare kanske...

Vann det gjorde Edsbyn och tänk hur en matchbild kan förändras helt plötsligt. För som nästan på en given signal någonstans där vid minut 61-62 så höjde Edsbyn tempot markant och man gjorde det kollektivt och inte bara på en, två spelare åt gången. Nej, här blev det öppna spjäll i en dryg kvart och då rämnade Vetlandas defensiv och vi fick valuta för pengarna. 2-1 var ett ”fartmål” där Joel Edling trampade igång rejält och med en läcker passning friställde han Jimmy Jansson som låg på rulle och vek ur i exakt rätt tiondel. Fri med Skorven och inget misstag och 2-1 Byn efter 63 min.

3-1 två minuter därefter. Jimmy Jansson, som har haft det tungt ett tag, målskytt på nytt. Nu på en hörnvariant där Popa var spindeln i varianten och dukade upp för Jimmy som fick dra dit 3-1 från tre meter. Det här räckte för att matchen skulle väga över till Edsbyn direkt. Ett hungrigt Byn fortsatte gnugga på och efter 73 min kom också 4-1. Det här var Martin Frids mål. Hur läget uppkom såg jag inte riktigt men det blev 50m skridskosprint i kamp om en boll mellan Martin och en Vetlandaspelare. Martin startade minst fem meter efter men hann ändå först till bollen, bände runt med gulingen hängande på ryggen och fick fram bollen till Jonas Edling som i ögonvrån såg brorsan Joel som blev frispelad och enkelt föste in 4-1 Byn.

Joel testade strax därefter Skorven igen men denna gång inget mål men i 79e min kom matchens sista mål. På hörna, Byns 15e om jag räknade rätt. Skytt från höger Felix Pherson och bollen satt stenhårt i nättaket! Kändes som en kopia på målet senast mot Villa.

Till slut en helt rättvis seger för Edsbyn. Men ändå en match med två ansikten där Edsbyn återigen hamnar i ett för lågt tempo och känns länge lite osäkra och det känns inte heller som saker och ting kuggar i alls. Sen kommer det en klar uppryckning sista halvtimmen och det är ju den bandyn vi måste försöka spela så mycket och så länge som möjligt i matcherna. Vi bör ha kapacitet att åka sönder många lag tycker jag men det känns sällan som hela kollektivet ”bestämmer sig samtidigt” utan det blir ofta några få spelare i attackerna och då fångas vi in ganska lätt. Dock hävdar jag också att det är svårare att lirka upp motståndarlagen på vår hemmaplan som är smalare än övriga arenors isyta. Hur den är på längden vet jag inte, där skiljer det kanske inte så mycket men vår plan är smal vilket lite stökar till det ibland faktiskt.

Två viktiga poäng inkasserade och vi håller ställningarna i tabellen och passerar också Hammarby som förlorade idag. På fredag möter vi just Hammarby och det skulle väl smaka mumma att klämma till dom då. Fredagsmatch dessutom! Då blir det bra tryck på Farmers. Det tycker jag det var idag också.

Övriga resultat idag:
Sirius-Kalix 7-2: Sirius har en bra trend nu och även ”vår” Mattias Hammarström har vaknat till liv. Tre mål idag av ”Tisen” och Sirius kanske krånglar sig ur kvalsitsen till slut. Kalix blandar och ger men är, tycker jag, ett av seriens fyra sämsta lag och bör få kvala.

Broberg-Vänersborg 2-3: Vet inte matchbilden men anar att V-borg backat hem och ”tråkat ut” Broberg (?). V-borg hela tiden före i målprotokollet och tog två viktiga poäng. Noterbart tycker jag att Jocke Hedqvist åter gick mållös från planen, mullrar bössan alltmer sällan nu väl? Mikko Lukkarila tvåmålsskytt för V-borg.

Tillberga-Villa 4-7: Jämnt och 2-2 efter dryga 70 min innan Villa till slut rann ifrån. Daniel Andersson fyra mål.

Kungälv-Sandviken 3-3: Dagens skräll som höll på att bli en superskräll t.o.m. Kungälv ledde 2-0 efter två min. SAIK missade straff efter fyra min och Kungälv gjorde 3-0 innan paus. Men SAIK åt sig ikapp och nådde 3-3 ca 10 min före slutet.

Hammarby-Västerås 5-6: Tv-matchen. Såg andra halvlek där det snöade ymnigt. 3-3 i paus blev 5-6 där VSK var steget före sista halvtimmen och kändes också lite starkare och vann rättvist. Viktig seger för VSK som befäster andraplatsen. Andra raka förlusten för Hammarby. Förhoppningsvis blir det även en tredje.

Ljusdal-Bollnäs 1-4: Kontrollerad seger för Bollnäs av det jag såg på LBK-play. Stort bollinnehav av Bollnäs som har blivit deras signum. SAIK-Bollnäs nästa omgång, den känns intressant.

Nästa match alltså: Edsbyn-Hammarby nu på fredag 9 jan kl 19.00. Missa inte den!

SPELARBETYG:
+++ Erik Persson
++ Martin Frid
+ Joel Edling

EDSBYN-VETLANDA 5-1 (1-1)

Edsbyns mål: Jimmy Jansson 2, Simon Jansson, Felix Pherson, Joel Edling

Publik: 1233

En icke fullständig matchrapport finns här men den kanske justeras till så småningom >>>http://elitrapport.se/Data/report7584.html 

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
COM_MINITEKLIVESEARCH_Sök
COM_MINITEKLIVESEARCH_Kategorier

Please publish modules in offcanvas position.