Previous Next

Hällåsenspöket bortjagat!

Det går att vinna även på Hällåsen! Ikväll spräckte Edsbyn en dyster svit då man inte vunnit på Hällåsen sedan 2008. Men ikväll var det dags och det i en match där Edsbyn kändes ha kontroll på matchen och till slut vann med 2-4 (2-3).

En seger som var skönare än bra kan man väl säga! Matchen i sig kommer det inte att skrivas så mycket om i historieböckerna men ikväll var det två poäng som var det viktiga för Edsbyn och då köper man att insatsen i sig inte var av det mest bländande slaget. Säkert desto dystrare i Brobergslägret som förutom några få sekvenser gjorde en väldigt tam insats för att vara hemma på Hällåsen. Det brukar ofta blixtra om Broberg där både spelmässigt och känslomässigt men ikväll saknade man bägge dessa ingredienser. 


Edsbyn och Daniel ”Popa” Jonsson fick en lyckosam start av matchen. Redan efter 12 min var Brobergsfostrade Daniel tvåmålsskytt för Edsbyn! 0-1 kom på ett distansskott efter ett frislag. Skottet landade mycket snyggt i krysset men Brobergs mv Henrik Rhenvall var nog också skymd och verkade se skottet väldigt sent men det tar inte ifrån Popa att skottet var väldigt välplacerat. Då hade sju minuter gått. Knappa fem min senare gjorde Popa 0-2 på Edsbyns första hörna, en variant som Popa avslutade på bästa sätt.

Det hade också kunna ha varit 0-3 till Edsbyn när Daniel Liw frispelade Felix Pherson via ett lyft efter ca 25 min men Felix gjorde det lite svårare än han behövde och Rhenvall räddade Broberg kvar i matchen. Strax efter också ett nytt bra läge där Popa snurrade friskt innan han skickade bollen till Jonas Edling som sköt direkt men utanför.

Så långt såg allt väldigt bra ut. Broberg kom i några få attacker och då oftast iscensatt av Vadim Arhipkin. Vadim var också den största orsaken till att Broberg kom tillbaka i den här matchen för hastigt och lustigt så hade Broberg kvitterat det här efter 35 min. 1-2 i 29e där Erik Persson släppte retur rakt ut på ett frislag och där Rolf Larsson kunde raka i bollen. 2-2 i 35e där Vadim i hög fart trampade runt Edsbyns högerförsvar och spelade in bollen mot bortre stolpen där Jonas Engström tagit plats och han kvitterade. Kändes inte riktigt rättvist med 2-2 där för Byn var bättre så långt men tappade tempo efter ca 25 min vilket Broberg utnyttjade.

Ett mycket viktigt mål (med facit i hand matchavgörande) kom redan minuten efter Brobergs kvittering. Hans Andersson måttade ett perfekt lyft och trots att Brobergsförsvaret verkade redo på det så kunde Daniel Liw smyga in bakom detsamma och på liten yta fick han både ner bollen och efter en studs så drog han också in den på halvvolley bakom Rhenvall. Matchens i särklass vassaste prestation. Så 2-3 i paus och ordningen återställd för Edsbyns pausledning var rättvis.

Thomas Liw tog också Byns timeout ett par minuter efter Byns 2-3 mål. Känslan var att han påtalade att Edsbyn var tvungen höja tempot igen för avslutningen på halvleken blev mer rejäl från Byns sida.

Derbyt i sig liknade inte andra derbyn på Hällåsen tyckte jag. Det brukar vara lite holmgångar över dom här matcherna men ikväll var det nästan lugna gatan i jämförelse och tydligt är att det passade Byn bäst. Men samtidigt så känns det som det var Broberg som bjöd på det OCH initiativet i matchen genom att hela tiden se till att ha laget samlat från lite drygt mittplan och hem när Byn hade boll. Lite för mycket defensivt tänkt kan jag tycka. Det gav också Edsbyn ett stort bollinnehav och Edsbyn var väldigt noggranna ikväll och spelade en lite mer lågriskbandy och gick inte lika mycket i djupet som tidigare.

Andra halvlek blev faktiskt en rätt avslagen historia. Ett måls ledning i bandy är ju nada att luta sig emot är känslan och särskilt på Hällåsen men Edsbyn gjorde det ändå väldigt bra. Hade väldigt mycket boll i andra halvlek och trubbade på så vis av Brobergs eventuella kvitteringsjakt som aldrig ens tog riktig fart. Det var vid någon kort sekvens med kvarten kvar man fick känslan att Broberg började agera mer desperat och skickade fram mer folk men Byn med försvarsgeneral Svensk i spetsen avstyrde det hotet.

Sen kom väldigt sköna 2-4 på hörna i 86e min. Inte orättvist i det läget då Byn och Jimmy Jansson bl.a. haft ett friläge strax före det men Rhenvall räddade. Hörnan var han dock chanslös på då Martin Frid fick drömträff och känslan var att bollen satt i taket redan innan svingen var klar nästan. Hårt var det. Välplacerat var det. Och framförallt var det väldigt skönt och befriande.

För att Broberg skulle göra två mål sista fem min kändes inte realistiskt och så blev det också, Broberg hotade inte alls efter Byns 2-4. Sett över 90 min så speglar det matchen ganska bra att Edsbyn vinner med den ”betryggande” marginalen av två mål. Edsbyn spelade med bra kontroll ikväll och man ser att laget har ett bra självförtroende för dagen. Segern ger också ett glapp på fyra poäng till Broberg i tabellen och nu bör inte Broberg nå ikapp oss om vi sköter korten rätt.

Vi besegrar också Hällåsenspöket och det tror jag betyder väldigt mycket för framtiden. Den förlustsviten är historia nu och istället har vi kanske påbörjat en segersvit på Hällåsen? Kanske möts vi i ett kommande SM-slutspel? Känslan just nu är att man skulle ”våga det” faktiskt. Så har känslan inte alltid varit!

Vi suger i oss ännu en tvåpoängare och ställer lite smått in siktet på andraplatsen nu tycker jag! Den är inom räckhåll absolut men ska det gå i lås så spelas sannolikt den verkliga nyckelmatchen mot Västerås borta söndag 1 februari. Så kryssa för det datumet i er almanacka redan nu utifall att... Då måste vi dit och stötta i så fall!

Vadim Arhipkin, Adam Wijk och Henrik Rhenvall bäst i Broberg. Publiksiffran hamnade på 1345 personer. Dock väldigt tamt på läktarna också och då främst på hemmaläktaren. Inte riktigt likt Hällåsen det heller. Märkligt kan jag tycka! 

Match igen redan på fredag: Edsbyn-Sirius kl 19.00!

SPELARBETYG:
+++ Joakim Svensk
++ Daniel Jonsson
+ Hans Andersson

BROBERG-EDSBYN 2-4 (2-3)
Edsbyns mål: Daniel Jonsson 2, Daniel Liw, Martin Frid

Publik: 1345 

Matchrapport >>> http://www.elitrapport.se/Data/report7597.html 

/Håkan Brindholm

COM_MINITEKLIVESEARCH_Sök
COM_MINITEKLIVESEARCH_Kategorier

Please publish modules in offcanvas position.