Previous Next

Inför: Vänersborg-Edsbyn

Elitseriepremiär i morgon med full omgång, häftigt! Edsbyn får åka till Vänersborg och slå ur underläge mot ett hemmalag som imponerat på försäsongen. Häftigt det också. Dessutom Farmers på plats!

Ännu en försäsong kan läggas till handlingarna och för Edsbyns del får väl betyget bli godkänt+ tycker jag. En lite svajig insats i Champions Cup följdes upp av final i Svenska Cupen där Hammarby var för starka. Därefter gjorde Byn en bra insats i fem av sex halvlekar i World Cup (1a halvlek mot Broberg = ej godkänd) och mest bara otur avgjorde att Byn fick kliva av efter gruppspelet.

Edsbyn har spelat större delen av försäsongen med fyrbackslinje. Läste nånstans att Edsbyn spelat 15 matcher på försäsongen och då är det nog bara ett par matcher i så fall som Edsbyn spelat med libero. I nästan alla matcher har uppställningen varit Joakim Svensk/Daniel Välitalo som mittbackar, Hans Andersson högerhalv och Daniel ”Popa” Jonsson vänster. Jag har sett Byn i fem matcher av dessa 15 om jag minns rätt och jag tycker det defensivt inte har varit någon skillnad mot ett försvarspel med libero. Möjligtvis, men ska inte säga att den analysen är rätt efter att ha sett så få matcher, att halvorna inte riktigt blir med i det offensiva spelet i lika stor utsträckning som tidigare. Det är dock mest bara en magkänsla och jag är klart för att Byn ska fortsätta utveckla det här spelet.

Det som det tjatas mest om är väl istället Edsbyns anfallsspel då vi tappat Mattias Hammarström samt att Jonas Edling varit och är skadad. Det ser väl tunnare ut men tycker ändå inte att man ska behöva sätta någon krisstämpel på det heller. Vi gör ju en del mål ändå och det på lite mer olika sätt än tidigare och så länge målen ramlar in så spelar det väl inte så stor roll HUR dom görs. Dock saknas givetvis ett hot då vi inte har några skarpskyttar som kan skjuta från distans t.ex. samt att man ser att när nya spelare ska skolas om till forwards så sitter inte dom normala forwardsåkningarna utan boll i ryggmärgen utan det ser mer ”ovant” ut. Men jag tror även här att tiden talar för Byn som jag tror kan ha fått många fler pusselbitar på plats när det närmar sig SM-slutspel.

Nån som fattat anledningen/vitsen med att bl.a. Edsbyn börjar med två bortamatcher då? Jag fattar i alla fall ingenting! Alla lag som börjar hemma i morgon har hemma igen i andra omgången, således lika för alla bortalagen (Kungälv-Ljusdal undantagen som spelas annat datum) där alltså sex lag börjar med två bortamatcher. NÅGON anledning måste ju finnas och som anses positivare än att börja traditionellt med hemma/bortamatch. Jag känner ju att det börjar mer på ”riktigt” när första hemmamatchen står för dörren så varför ändra på det? Men ja, en anledning måste finnas, frågan är bara vilken? Ligachef Per Selin läser säkert det här, sitter du på svaret? Har det varit så att alla hall-lagen börjat med två hemma för att säkerställa is så har jag köpt det men så är det ju inte heller… Såg dessutom att t.ex. Bollnäs börjar med fyra hemmamatcher på dom fem första och fem hemma på dom sju första matcherna. För att sedan inte ha en hemmamatch på nästan fyra veckor därefter! Myyycket märkligt upplägg.

Morgondagens uppgift blir väldigt tuff för Edsbyn, så är min känsla. Vänersborg har imponerat på försäsongen, kanske mest defensivt där man täppt igen rejält bra. Av tradition vet vi också att Vänersborg är väldigt hemmastarka och senast förra säsongen vann laget med 5-2 hemma mot Edsbyn. Man vill ju alltid tro på sitt Byn men jag känner ändå att det är ungefär en 70-30 match i hemmafavör i utgångsläget. MEN då Farmers nu är på plats i morgon så ökar ju Byns chanser så vi säger 60-40 i hemmafavör då och liten skrällvarning på Byn för att det är fredagkväll!!

Det är också nu man får tippa Elitserien väl… Jag provar det i morgon men dra gärna några tips i forumet på Farmers sida om ni har några. Ska även försöka få tag i Thomas Liw i morgon för en dagsuppdatering angående truppen. 

Hörs mer då!

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
COM_MINITEKLIVESEARCH_Sök
COM_MINITEKLIVESEARCH_Kategorier

Please publish modules in offcanvas position.