Previous Next

Inför: Villa-Edsbyn

11 omgångar kvar av Elitserien ännu men ändå känns det som att slutspurten inleds nu. På drygt fyra veckor ska dessa omgångar genomföras så nu är det inte läge att hamna i någon formsvacka. Morgondagens uppgift: Villa borta, avslag 17.00.

Det pratas allmänt om att det här är den jämnaste Elitserien genom tiderna och så är det kanske (?). Ändå så är lagens tabellplaceringar i nuläget ganska nära hur det tippades före serien. Det pratades om ett toppskikt med Sandviken, Västerås, Hammarby och det har vi. Fyra lag tippades nästan överallt som kvallag, Kalix, Kungälv, Ljusdal och Tillberga. Där har dock Sirius blandat sig i och ligger just nu insprängd mitt i den kvartetten och Sirius känns väl också som en klar besvikelse hittills. Thony Lindqvist må vara/ha varit en bra bandytränare men nog trodde i alla fall jag att han skulle få ut lite mer av det material han har att jobba med.

Mittemellan dessa lag tippades ett mellanskikt med Bollnäs, Edsbyn, Villa, Vänersborg samt lite, lite efter i tipsen fanns Broberg, Vetlanda och just Sirius = tre lag som tippades slåss om den sista slutspelsplatsen. Av detta mellanskikt har glädjande nog Edsbyn gått bäst så här långt och vi ligger just nu på fjärde plats. Tipsen för Edsbyn låg mer på plats 5-7 så kan vi hänga kvar bland topp-4 så har vi överträffat experttipsen i alla fall. Bollnäs och Villa var mer tippad bland de fyra än vad vi var och i alla fall Bollnäs är ju där och flåsar oss i nacken och är placeringen efter p.g.a. sämre målskillnad. Broberg har gått aningen bättre än förväntat, Vänersborg ungefär som förväntat och Villa aningen sämre än förväntat. Så är känslan nu men det är som sagt jämnt så hittar man en formtopp nu alternativt hamnar i en formsvacka så då åker man hiss i någon riktning i tabellen…


Morgondagens match borta mot Villa Lidköping känns väldigt viktig men ändå mer press på Villa att vinna matchen än det är för oss. Så är känslan men skulle vi kunna nypa poäng så skulle det se väldigt bra ut i det fortsatta racet om en topp-4 placering. Som jag skrivit någon gång tidigare så har det lag som hamnat på fjärde plats de sex år Elitserien spelats haft poängen 36 – 33 – 33 – 33 – 36 – 35. Så 34-35p brukar räcka och gör nog så nu också. Vi ligger 1p plus på ”34p-kalkylen” och sköter vi våra kort enligt ”facit” i de 11 omgångar som är kvar hamnar vi i så fall på 35p.

Följande matcher har Edsbyn kvar med ”poängkravet” inom parentes:

Villa b (0p)
Vetlanda h (2p)
Hammarby h (1p)
Broberg b (1p)
Sirius h (2p)
Kalix b (2p)
Vänersborg h (2p)
Västerås b (0p)
Ljusdal h (2p)
Tillberga h (2p)
Kungälv b (2p)

Det skulle ge 16p till dagens 19p = 35p och då en bra chans till topp-4.


Villa har hackat lite i seriespelet hittills men jag får ändå lite vibbar att dom kan vara på rätt väg nu ändå. Givetvis olämpligt läge precis nu när vi ska möta dom i så fall men samtidigt så måste lagen börja ”ta nästa kliv” nu om man vill positionera sig bra inför kommande slutspel. Det gäller både placerings- och spelmässigt. För som Edsbyn presterat i främst de två sista matcherna också så spelar det ingen roll om vi blir kvar på fjärde plats för de senaste två prestationerna räcker bara till kvartsfinal och där respass i alla fall. Så är det.

Man kan lite säga att bägge lag är i ett liknande läge och därför blir morgondagens match ett viktigt kvitto inför framtiden känns det som. Villa är inte nöjda med sin säsong hittills, det kan man inte vara. Samtidigt har Villa byggt på ett nytt spel och skulle det bära frukt från nu och framåt istället så kanske det kan få vara okej att det hackat lite i spelet hittills ändå (?). För hur det än är så har Villa inte lyckats nå hela vägen tidigare heller trots många underhållande och övertygande matcher under seriens gång. När det börjat dra ihop sig har inte det spelet räckt i alla fall och det är ju ändå då slutbetyget på säsongen sätts. Så kanske Villa vänder på trenden nu och går ”sådär” i seriespelet för att sedan lyfta i slutspelet (?). Jag tror inte det men jag har haft fel förut!

Stämpeln man har på Edsbyn är att laget spelar lite efter motståndet. När vi möter bra lag så presterar vi också på en hög nivå, när vi möter sämre lag ligger också vår prestation på lägre nivå. Det är lite avvikelse från den trenden på slutet då vi relativt enkelt ändå avfärdade Ljusdal, Tillberga och Kungälv men sedan när vi nu mött Bollnäs och Sandviken så har vi inte klarat av att snäppa upp som man vant sig vid utan vi har spelat i ”Ljusdal/Tillberga/Kungälv-tempo” även då och då har vi inte räckt till. Jag vet inte om den analysen är rätt men lite så känns det. Vi måste framförallt få upp tempot i laget igen och släppa loss våra fartspelare, lyckas vi inte med det då kommer vi också att dala i tabellen tror jag.

Därför känns morgondagens match som lämplig för just det ändamålet då det ofta blir bra fart i matcherna mot Villa. Dock ska sägas att matchen hemma mot Villa inte hade det mönstret men då tycker jag mer det var Villa som drog ner tempot. Det lilla man sett av Villa på slutet tyder dock på att laget har mer fart i spelet igen och då hoppas jag Byn hakar på det i så fall. 17.00 i morgon lördag startar matchen. Spännande blir det!

Det är väl inte så väl så vi har någon tänkbar skribent på plats i morgon? Hör av dig i så fall: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 070-333 05 20. 

Det spelas full omgång i helgen, dock utspritt på tre speldagar.

FREDAG:
Kalix-Broberg: Mycket viktig match! Kalix har väl fortfarande en minichans att haka på slutspelståget men då måste man vinna ikväll. Dock tror jag en del nervknutar släppte hos Broberg då man enkelt slog Sirius sist och jag tror det utmynnar i två poäng även ikväll. Å dessutom har inte Kalix i ett slutspel att göra heller så. Tips 3-5.

Sandviken-Tillberga: Bör bli tvåsiffrig hemmaseger. Tips 10-3.

Vänersborg-Hammarby: Dålig ekonomi och lönesänkningar i Hammarby så givetvis blir funderingen hur det påverkar prestationerna framöver? Matchen i sig är svår oavsett och hemmalaget blandar och ger hela tiden och är kanske seriens ostabilaste lag? Kan vara kryssläge här känns det som. Tips 4-4.

Bollnäs-Kungälv (20.00): Allt annat än en hemmaseger skulle vara mycket överraskande. Hemma på Sävstaås släpper inte Bollnäs många poäng till om ens någon den här säsongen tror jag. Tips 5-1.

LÖRDAG:
Sirius-Ljusdal (16.00): 
Jag tror Ljusdal skräller här! Sirius har hamnat i lite ingenmansland och jag tror dom har börjat ”fundera” lite. Ljusdal är väl kanske ännu mer i ingenmansland men där tippades man ju vara också så jag tror inte dom känner någon stress p.g.a. det. Jag tror det räcker för vinst i morgon. Tips 2-4.

Villa-Edsbyn (17.00): Villa favorit såklart men vill tro att Edsbyn har chans här. Lite som i matchen ovan, lite mer stress och press på hemmalaget och förhoppningsvis kan Byn utnyttja det. Tips 5-6.

SÖNDAG:
Västerås-Vetlanda (15.00): Vete tusan vad som hänt med Vetlanda. Kanske laget gått lite ”överbra” i början och får betala lite för det nu? Såg själv Vetlanda borta mot Bollnäs och blev inte speciellt imponerad och laget har väl inte imponerat speciellt därefter heller. Om inget radikalt inträffat så vinner Västerås rätt klart här. Tips 8-3.

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
COM_MINITEKLIVESEARCH_Sök
COM_MINITEKLIVESEARCH_Kategorier

Please publish modules in offcanvas position.