Previous Next

Inför: Edsbyn-Vetlanda

Traditionell trettondagsbandy på schemat och inte som tidigare år returmöten på annandagsmatcherna utan nytt upplägg i år och ett bättre upplägg som det känns. Full omgång och på vår trettondagslott står det Vetlanda hemma, avslag kl 15.00.

Edsbyn kommer från 5-5 borta mot Villa medan Vetlanda är inne i en tung period som senast innebar förlust 7-3 borta mot Västerås. Edsbyn klara favoriter i morgon och visst är det en match där endast två poäng är godkänt för Byn oavsett hur matchbilden kommer att se ut.

Det blev en omskriven match Edsbyns senaste
 där Villa på tilläggstid hämtade in 3-5 till 5-5 mot ett, i slutet av matchen, utvisningsdrabbat Edsbyn. Alla närvarande där har fått sagt sitt och då jag själv inte sett matchen utan bara läst/lyssnat på allt i efterhand så avstår jag från att ha en åsikt i ärendet. Med distans till det hela så är jag nöjd med en poäng nere i Lidköping och framförallt är jag glad över de i stort sett samstämmiga rapporterna att Edsbyn gjort en helgjuten laginsats vilket jag tror var väldigt viktigt i nuläget.


Sen gillar jag också att Edsbyn visar känslor
 när det hettar till på slutet vilket tyder på ett ”jävlaranamma” i laget som det lite känns som har saknats på slutet. Ju mer vi närmar oss slutet på säsongen så måste vi verkligen ”hata att förlora” om vi ska nå någon framgång och jag har gott hopp om att ”rånet på poäng i Lidköping” som man läst om kan betyda ett oerhört revanschsuget Edsbyn i morgon istället. Jag hoppas vi visar attityd och verkligen KÖR över Vetlanda i morgon! Det skulle kännas bra.

Före matchen i Lidköping
 så kände jag mig också väldigt osäker på Edsbyns form så även om Byn såklart åker dit för att vinna så hade jag själv tagit en poäng och varit nöjd med det i den matchen om jag blivit erbjuden det före match. Sen blev man givetvis förbannad när vi tappar poäng på övertid men oavsett så var poängen väldigt viktig. En ”bonuspoäng” var det vi inkasserade och nu ligger vi på +2p i ”34p-kalkylen” så sköter vi våra kort rätt framöver så hamnar vi på 36p i en sluttabell och det bara måste räcka till topp-4. Just nu ligger vi femma, en poäng efter Bollnäs, men om man också kollar av Bollnäs kvarvarande spelschema och ställer samma poängkrav på dom som man har på Edsbyn mot samma motståndare så hamnar Bollnäs på 34p i en sluttabell. Plus att målskillnaden också är klart bättre för Byns del.

Vetlanda har det körigare för tillfället. Laget kommer hit med fyra raka förluster och före det spelade man kryss i två matcher så senaste segern för Vetlanda är faktiskt nästan en månad bort, nämligen den 10 december mot Ljusdal hemma (6-4). Lite överraskande att det skulle svänga över så rejält åt det hållet för Vetlanda även om man hela tiden anat att laget skulle bli indragen i striden om den sista slutspelsplatsen. Men fortsätter man på det här spåret så kanske man t.o.m. blir tvungen att titta bakåt i kvalbackspegeln och då är det något som inte stämmer om Vetlanda skulle bli indragen där.

Vad som klickar (eller inte klickar) i Vetlanda vet jag inte riktigt. Laget känns ju ha en intressant trupp med landslagsmannen Johan Löfstedt på mitten och med framtida landslagsspelaren Joakim Andersson som forward tillsammans med bl.a. Christian Mickelsson. Dessa tre tycker man ska ha kapacitet att driva laget mot slutspel men av det lilla jag läst om deras insatser på slutet så har inte dessa spelare kommit upp riktigt på nivå. Verkar främst gälla Löfstedt/Mickelsson. Sen verkar tidigare givne målvakten Jonas ”Skorven” Persson också ha darrat på slutet och numera alternerar Skorven och Philip Svensk på den positionen. Kanske inte mer än rätt heller då Skorven är 39 år och Philip 19 år, generationsskifte på gång där till nästa säsong antagligen.

Jag själv såg Vetlandas match borta mot Bollnäs i sjunde omgången (Bollnäs vann 6-3) och där var Vetlanda till slut i stort sett chanslösa trots en bra start i matchen. Dock lite av en taktisk triumf av Bollnäs som då i andra halvlek stötte väldigt högt på Vetlanda. När Vetlanda startade anfallen så släppte mv hela tiden ner bollen till en spelare som kom och hämtade varpå Bollnäs ställde upp tre spelare på straffområdeslinjen som högg direkt och Vetlanda blev så paralyserade av det att man inte hittade något motdrag på hela halvleken utan man tappade gång efter annan bollen i de egna försvarsregionerna. En liknande taktik verkade Västerås ha använt sig av igår mot Vetlanda också med bra resultat. Så det kan ju vara en möjlig taktik för Byn i morgon också samtidigt som såklart Vetlanda nu vet att man mycket väl kan bli utsatt för det igen och kanske nu har funnit ett motdrag (?).

Viktigt som sagt att inte tappa några poäng för i morgon kan vi bara förlora poäng, några bonuspoäng finns inte att vinna i morgon. Hoppas också att Edsbyn fortsätter med stor delaktighet som det verkar ha varit i lördags men som jag inte tycker det varit mot Bollnäs/Sandviken. Stor delaktighet och bra FART är Edsbyns framgångsrecept, det är jag övertygad om. Sen kommer Jonas Edling ju längre in på säsongen vi kommer även att piska in fler och fler hörnor, det är jag lika övertygad om. Sen har vi nog en riktigt bra hörnskytt från höger i vardande i Felix Pherson också. Nu piskade han upp en i taket igen mot Villa läste jag. Det var något som inte fanns i repertoaren på försäsongen men mycket träning ger färdighet och det syns på flera spelare att det tränats mycket skytte under resans gång. Simon Jansson/Daniel Liw är andra som bättrat på det. Sånt är viktigt!

Full omgång i morgon alltså.
 Fyra matcher kl 15.00: Edsbyn-Vetlanda, Broberg-Vänersborg, Sirius-Kalix och Tillberga-Villa.

 Kl. 16.00 startar Hammarby-Västerås och den sänds i Svt så rappar vi på hem efter matchen så hinner vi se andra halvlek på den matchen. Även Kungälv-Sandviken startar då. Lite osmart att inte alla övriga matcher startar kl 13.15 och enbart Tv-matchen kl 16.00 kan jag tycka. Det hade väl varit det ultimata upplägget för att inte tappa publik någonstans. Men, men, man kan inte få allt…

Kl 17.00 spelas sedan Ljusdal-Bollnäs och skulle det jolla å bli jämnt där så går den ju kolla via LBK-play.

Tio viktiga omgångar kvar innan tidernas mest intressanta slutspel startar. Viktigt att positionera sig så bra som möjligt inför det och ta vara på alla fördelar man kan. Så alla till Svenska Fönster Arena i morgon för att jobba hem två poäng!

Ett extra välkommen till Vetlandas supportrar Kullen Fans
 som har en trupp som gjort en road trip där man var till Västerås igår och anländer till Edsbyn ikväll för att sedan heja fram sitt Vetlanda i morgon. Stort! Förutsätter att dom får fri entré! 

Läser också på redfarmers.com att Röda Bonden håller extra öppet från kl 19.00 ikväll så vill ni träffa Vetlandasupportrarna så bege er dit!

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
COM_MINITEKLIVESEARCH_Sök
COM_MINITEKLIVESEARCH_Kategorier

Please publish modules in offcanvas position.